EU je leto 2022 razglasila za evropsko leto mladih, s katerim želi poudariti vključevanje mladih v oblikovanje evropskih politik. Evropska migracijska mreža bo z dvodnevnim dogodkom 15. in 16. novembra evropsko leto mladih obeležila skozi prizmo evropske migracijske politike. Ministrstvo za notranje zadeve, ki je nacionalna kontaktna točka za EMN, bo v prostorih Galerije Cukrarna v Ljubljani v ta namen, oba navedena dneva, gostilo skupino mladih.

Prvi dan s prihodom ob 9. uri bo posvečen razpravi o nacionalnem migracijskem sistemu, kjer bodo ključni nacionalni akterji podali svoj prispevek na interaktiven način. Predstavniki Policije in Ministrstva za notranje zadeve bodo v razpravi prikazali obravnavo zakonitih in nezakonitih migracijskih poti v Slovenijo.

Drugi del dogodka, ki bo potekal 16. novembra, pa bo namenjen izmenjujočim nacionalnim sejam ter moderiranim razpravam na nivoju EU, kjer bodo v hibridni obliki sodelovale številne države članice in države opazovalke v EMN. Po uvodnem nagovoru Evropske komisije bodo udeleženci imeli priložnost sodelovati v namizni igri Destination Europe, ki prek simulacije spodbuja razpravo o migracijah ter povezanem odločevalskem procesu na lokalni, nacionalni ter EU ravni. V popoldanskem delu bodo udeleženci izmenjevali mnenja o različnih doseženih ukrepih v moderirani razpravi s predstavniki ostalih sodelujočih držav. V tem segmentu je predvidena tudi razprava o migracijskih narativih ter kako mlade čim bolje vključiti v oblikovanje evropskih migracijskih iniciativ.

K sodelovanju vabimo vse mlade, ki jih zanima področje migracij in imajo dobro znanje angleškega jezika. Na dogodek se lahko prijavijo do 11. novembra na e-naslov emn.mnz@gov.si, kamor naj sporočijo ime, priimek, letnico rojstva, študijski program, fakulteto in morebitne prehranske posebnosti.

 

thumbnail of Program – Agenda EMN – november 2022